Tuesday, October 02, 2007

bebelan seorang aku

hari nih 2 Oktober 2007..dah 20 hari berpuasa..alhamdulillah aku masih lagik cukup 20 hr...hihi..kalu bule mahu kasi penuh 1 bulan..kalu diizinkan..ngeh~~sepanjang bulan puasa ini juga banyak dugaan melanda..dugaan yg sememang aku jangkakan..ape lagik..mestilah dengan projek+assignment+report+dan test yg berderet2..baru hantar satu dah dapat lagik 2..bukan 1 pulak tuh..adeih..aku betul2 penat..hari2 diisi dengan aktiviti keduniaan.. x sempat dah nk gi terawikh.. masa org pegi terawikh..aku dok membuta..qada' tido..org balik terawikh aku bgn.then sambung la buat assigment ke..projek ke..x pun study untuk test..minggu nih test berderet..ahad..selasa..khamis.. submit assigment+present..selasa ngan jumaat.. submit long report jumaat..huhu..aku sangat penat..dan2 submit assigment..dapat lagik 1 assigment..satu hantar hr jumaat..dua lagik projek..hantar lepas raya..aiyak..tuh belum tambah projek yg kena hantar lepas raya lagik..ade 3 projek semuanya..aku betol2 gilok..waa..test lepas raya...pastu final exam..wa...aku dh xde semangat nk sambut raya dh nih... raya penoh ketenakan..adeih... dan aku pasti..bila aku balik untuk bercuti raya...aku akan sangat bosan sebabnya aku dah biasa bzzzzzzz... tetibe kt umah x tau nk buat ape..kwang2...dan pastinya mak akan terkejut mungkin ada satu hari anak dia nih tetiba rajin membuat kerja2 rumah tanpa disuruh..hahaha...



halnye hari nih..semalam aku yg buat slide power point..aku yg betulkan MATLAB bg kemas.. aku yg explain code kt MATLAB tuh kt bebudak nih..last2 hr nih..lecturer panggil nama aku sebagai presenter..bersorak keriangan ahli kumpulan aku.. huhu..x tau nape..aku x kesah pun.. bila aku buat semua tuh..sekurang2nya aku paham ape yg berkaitan dengan pelajaran..huhu.. habes satu kelas bersambung satu kelas..hr nih kelas sangat penoh..terima kasih kt En Hafiz sebab bg habis kelas awal...(lecturer kesayangan aku..sebab dia besh..haha)..dlm otak pikir..balek nk tdo je..tapi sebelum tuh kena tunaikan tanggungjawap dulu..hr nih hari mengundi bagi semua IPTA seluruh Malaysia.dalam kengantokkan aku x lupa tanggunjawap..hehe..ala undi kejap je..bile tgk muke2 yg ade..aku bukan kenal pun..sorg je yg aku kenal..yg len aku men tanda ikut nama sedap..then hensem..aku tanda la..hahak..jahilnye aku.. bile tgk muke2 calon2 mpp.. aku harap mpp sesi kali ini lebih bagus..dan lebih baik..
alkisahnye...bermula semasa minggu haluan siswa..kebanyakkan mpp adalah mereka yg berasal dr kelab iqra..yg tudung2 labuh.. pernah satu malam geng2 budak tudung labuh nih hampir bergaduh dengan bebudak biasa..alasan..sebab kami duduk rapat2 antara lelaki dan perempuan.. tiada batasan..what the heck man.. kesah ini terungkit ketika perjumpaan antara fasi pada sebelah pagi..dalam keadaan dewan yg sesak..student2 baru tgh dengar taklimat..kami duduk berbincang tentang aktiviti yg akan dijalankan pada sebelah petang..ketua fasi xdpt bercakap dengan kuat sebabnye takut mengganggu pelajar2 baru mendengar taklimat..jadi kalau nk dgr dengan jelas penjelasan dia..tidak la duduk terlalu jauh..hue~..hal itu pun bole jadik topik..pelik betul aku..
kisah kedua..student2 baru dok dgr taklimat..takkan la aku dan pembantu mhs lain nk join dgr..xde maknenye..xpun tdo..esh2..membute je pulak katenye..jadiknye..aku dan beberapa pelajar yg otai membawa komik..bukannye pelajar baru nmpk pun apa yg aku dok buat..sebabnye aku dok bahagian atas..student baru dok bahagian bawah..so xde masalah.. yg menjadik masalahnye.. ade la sorang hamba Allah yg bertudung labuh nih dok asik jeling aku dan beberapa rakan yg dok baca komik..salah ke aku baca komik..dr aku tdo..xpun mengumpat x tentu hala..baik aku diam..baca la komik..then keesokkanye..aku terkejut melihat budak tuh membawa tafsir al-quran kecil..wah..kemain..insaf la seketika aku..huhuk..yela2..tapi yg x sedapnya..sewaktu perjumpaan mpp bersama pelajar baru..mereka semua dok dibahagian depan..tafsir al-quran itu ditinggalkan dibucu tangga..dan paling sadisnya..ianya dipegang dan dibukak oleh 2 orang pelajar bukan Islam didepan mata aku..walaupun aku bukan la seorang yg begitu arif dalam bab2 agama tapi pada aku itu seperti memperlekehkan kesucian al-quran sebab meletakkannya merata-rata dan lebih2 lagik dibukak oleh pelajar bukan Islam..letak kt bucu tangga..kalau jatuh..dan orang pijak..cm ne pulak???????dia senang lenang dk kt depan.. aku rela lagik komik aku tuh dipijak dr al-quran tuh..komik tuh nk pijak..pijak la..paling teruk pun aku marah je..tapi kalau al-quran??????? walaupun hanya tafsir..tapi still ade ayat al-quran..paham2 sendiri la..
aku x larat nk bebal byk2..nih pun aku rasa dh banyak..dh lama x luahkan perasaan macam nih.. dan aku bukan la orang yg betul untuk betulkan keadaan ini...cuma yg aku harap..mpp kali nih adalah orang yg lebih bertanggungjawap..orang yg bole sama2 bekerjasama..orang yg tahu menghormati orang lain..macam tuh la baru orang lain nk hormat kita...

4 orang tukang karut:

Prinze Archiq said...

tu dia.. skali membebel... panjang giler... hehehe...

sabar iN... sabar... :)

iN said...

yeye..saya mmg penyabar..hihi

Anonymous said...

wa.. sadis gak dgr citer in nie..
arap2 yg baik jdkan teladan, yg buruk jadikan sempadan, tak gitu in...
Cuma, saya rasa x semestinya kelab iqra ja pakai tudung labuh, sape2 pun bleh.. Kelab saya pun ada..
eh, camne nak jd ajk MHS.. nak join gak..
in join tak..?

- en. SEm.. (x andai guna blog, pakai anonymous aja)

bleh kan in..

Anonymous said...

Catu lgi In..
sabaq na...
kelab iqra tu ok ja..
saya dah besa berkawan ngn mereka..
kalu tak mereka bantu saya, pasti saya dah masuk kristian dah....

jgn pandang cerong2 ya pada mereka..
ada sebab mereka tegur2 org..
mereka sayang saudar2 seislam mereka...
cuma teguran mereka ja yang tak masyuk ngn kita...
ahaks..
--bukan ku back up, tapi realiti pada diri ku ----

-en. Sem

 

Blog Template by BloggerCandy.com