Thursday, April 14, 2016

With Love from Johor

Assalamualaikum...

sape pernah tgk cite bawah ni..


cerita ni keluar kt jepun tahun 1998..rasanya keluar kt malaysia dalam tahun 2001 kot.. masa tuh memang feel2 hero handsome la katakan... bile zaman belajar jumpa cd ni terus beli..so sampai sekarang la masih elok dalam simpanan..sekat2 sket je tang cd last..

semalam tamat tgk balik cite ni setelah agak berkurun lama tak tengok balik..bile tengok balik teringat kenangan bersama ex dulu..ehe..kitaorg kenal pun melalui internet.. 4 tahun kitaorg contact2 melalui internet..2 tahun bercinta..tp putus..tak macam cite ni walaupun mereka terpisah oleh lautan lepas diorg kenal (sebab hata kt paris..teruterubozu kt jepun) diorg still contact each other..sebab tu la orang kata bercinta jarak jauh macam mana sekali pun..andai kata cinta dan jodoh korang kuat..tak kemana..ceeewah

tapi feel tgk cite ni dah lain..kalau dulu aku mmg feel tgk cite2 cinta..tp sekarang dh kurang feelnya..aku pelik gak...

mungkin...

mungkin sebab sekarang dah kawin kot..xleh nk feel2 sebab kalau dulu belum kawen leh la feel2 kot2 terjumpa cinta sama cam dalam cerita...hahaha.

mungkin sebab tu jugak aku xboleh layan novel2 cinta cintun sebab memang x boleh feel..nak feel cam ne dh jumpa suami kt site..tak de langsung sama macam drama2 cinta cintun...wakakaka

mungkin sebab tu jugak adalah baiknya aku tgk cerita penyiasatan yang boleh mengasah minda... 

hihihi... peace... (^_^)V

Wednesday, April 13, 2016

rumah baru \(^_^)/

Assalamualaikum....
yeah..finally dapat dah kunci rumah..Alhamdulillah..


tak sabar rasanya nak pindah tapi mungkin sebulan lagi kitaorg baru dapat pindah rumah ni sebab masih banyak yg perlu dilakukan... not major renovation sampai besarkan dapur.. besarkan ruang tamu...nope..nope..dengan bajet yg tak seberapa kitaorg hanya mampu buat yg perlu je..huhuhu.. bila dah ada rumah sendiri..komitmen pun dh meningkat..takpelah..bile lagi nk beli rumah dikala umur dh nk masuk three series..huhu

Monday, March 14, 2016

FEAR

Assalamualaikum....





kadangkala ada benda yang kita tak boleh lari. semakin kita lari semakin kita dikejar.
biasanya itu memori.
memori itu akan sentiasa ada dalam akal dan fikiran kita.
macam mana nak erase memori?
hilang ingatan?
macam mana nak hilang ingatan?
makan semut??...
hahahaha.. sudah.. sampai kesudah takde jawapan.

kadangkala ada benda yang kita boleh lari...
contohnya..kerja..
kalau memang kerja tu sangat terbeban..
buat apa susahkan diri untuk sesuatu yang bkn milik kita...
kerja macam mana kuat kita hadapi ketakutan itu pun belum tentu syarikat akan appreciate apa yang kita buat.


 kesimpulannya...ada benda yang kita boleh lari..dan ada benda yang perlu kita hadapi...

Wednesday, October 07, 2015

Tender

Assalamualaikum...

wah..tajuk gempak kan..yes...aku tender semalam..lepas 3 hr seminggu straight aku blik lewat then jumaat aku balik awal kena tanya "why you go back early?" then isnin aku balik lagi lewat selewat2nya..aku decide aku tender..ni sume gara2 1 kampeni ade sorang je qa engineer..dr supplier, in house, customer, testing dan segala mak nenek aku kena bt sendiri..paling tak boleh bla..project development pun under aku..seriyesly stress.lagipun kerja yang aku buat sekarang totally not related dengan ape yang aku belajar..menyebabkan aku xde idea..and limitation masa untuk aku study sebab project rushing..

isnin malam al rajis suruh aku tender terus..tak nak aku susah2 sakit kepala..sb minggu lepas aku balik lewat aku sampai minum milo untuk aku dapat tido..sebab sebelum tuh aku x boleh tido asik pikir pasal kerja..

then selasa pagi, aku hantar surat resign aku kt operation manager disebabkan aku xde qa manager..pelik kan..hahha..then operation manager inform aku punya another bos dekat taiwan.

lepas dia dapat tau dr operation manager aku..dia pun contact aku via skype..dan menabur bunga seperti dibawah..hahaha


yang tak boleh bla ayat hr ni punya..hahaha
aku totally mmg tak tahan dah..tp pikir xde keje pulak..dan maybe he can arrange something later..tak tau la weh...

Friday, August 07, 2015

Bad Experience & Service with SkyNet

Assalamualaikum...

aku tak ingat berapa kali aku pernah berurusan dengan skynet.. tp kali ni aku betul2 hangin dengan skynet..
bos suruh beli micrometer. aku dan purchasing cari and tanya merata hala supplier yang boleh dapatkan micrometer as soon as possible..dapat lah 1 kt selangor..diorang ade stok..pup pap..pup pap..diorang pun hantar..semua after get quotation diorang liase dengan purchasing..and aku akan follow up dengan purchasing.

bile je dapat tau purchasing inform supplier hantar pakai skynet..aku dah macam...haishhhh..aku cite la pengalaman al rajis beli kasut dan supplier hantar pakai skynet..delay..sampai al rajis call marah-marah skynet..hantar hari jumaat..selasa baru dapat..1 lagi kasut hantar pakai pos laju hari ahad..isnin dah dapat..

dipendekkan cite..dek asek ditanya oleh bos..aku call skynet tak berangkat..sekali dia angkat cakap kerek gile..yang tak boleh bla nye..2 kali lori skynet datang kampeni aku..selasa dan khamis..tapi hantar barang lain..kenapa tak sekali jalan..

korang tengok la tracking bawah ni



seriyesly...diaorang tak perlu pakai perkataan F.A.R tuh...sesungguhnya korang bukannya Fast, Accurate and Reliable pun..

nota kaki : aku tak tau lah mana silapnya skynet ni..adakah semua cawangan skynet sama ataupun jb je yang problem..tapi sejujurnya aku sangat unhappy dengan service diaorang..

Thursday, July 30, 2015

halal


"Menurut ajaran Islam, prinsip umum berkenaan makanan ialah semua adalah Halal kecuali kotoran (atau telah bercampur kotoran), memudaratkan dan memabukkan. Oleh itu, adalah wajib bagi seorang Muslim memakan makanan yang baik dan menyihatkan dan mengelakkan semua yang dilarang seperti yang telah disebutkan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran."

normal..bila berkata tentang halalnya makanan or minuman..sesetengah orang bukan muslim hanya menganggap;
1. makanan selain babi & anjing
2. tidak bercampur dengan arak

semalam..snr engineer aku bawa bubur sweet potato..kata seorang qa aku..bau nampak mcm sedap..dia hanya gunakan sweet potato, biji sagu dan gula batu.. nampak tak kat situ bahan2 digunakan halal

tp last week, bila berborak tentang rancangan suami snr engineer aku nk jual rojak sebab semua pun boleh makan..aku tegaskan..kalau cina jual makanan..untuk dapatkan pelanggan islam, kena pastikan tukang masak islam, bahan2 semua halal dan bukan takat bahan je halal, periuk belanga, pisau semua tak boleh mixed dengan bahan non halal..

so semalam..snr engineer aku pun kata "sorry ah..x boleh bagi u all makan..sebab I guna alat kat rumah x halal..sb sarina kata kena pakai pisau periuk halal punya..hehehee"

aku gelak sb dia kata pisau periuk halal..walaupun term dia berbeza..tp yang penting maksudnya sampai..dan dia sebagai bangsa lain menghormati agama lain... (^_^)

Tuesday, June 16, 2015

bangun subuh untuk Allah atau untuk kerja?

Assalamualaikum...

sejak kawin ni..dan senang cite sejak duduk rumah sendiri (bukan dengan mertua or family) aku seringkali terjaga ketika azan subuh...mungkin juga rumah aku dekat dengan surau dan tingkap rumah yang masih menggunakan tingkap nako..setiap kali waktu azan mesti kedengaran..

tapi kali itu jugaklah aku tengok jam..tarik selimut.dan berkata tidur kejap lagi la..dan bangun lah dihujung2 waktu solat subuh..

hari ni .aku terjaga juga waktu azan subuh..tapi perkara yang sama berlaku..



tadi..sama drive kereta ketempat kerja..aku terfikir...kenapa aku bangun pagi ni..aku bangun kerana aku nak solat subuh ataupun aku bangun sebab takut terlewat ke tempat kerja..dan semestinya jawapan jujur dari aku..aku takut lewat ke tempat kerja..dan boleh solat subuh dihujung waktu asalkan masih ada waktu subuh tu..

cuba bayangkan kalau datang kerja lambat..mesti kena marah dengan bos..sebab tu kita bangun kerja awal supaya tak lambat ke tempat kerja..

tapi..Allah tak tunjukkan lagi kemarahannya kerana aku lewat2kan solat subuh... astagfirullahalazim.. andailah Allah tunjukkan kemarahanNya...mesti aku pun solat diawal waktu..

"Ya Allah...ampunkan diriku yang sering lalai ini"




 

Blog Template by BloggerCandy.com