Saturday, November 26, 2016

Tvs scan + prenyl

Assalamualaikum...

Oke..15hb hr tu g buat tvs scan..oleh sebab doc leh bagi mc..aku dengan terus terang cakap aku nak mc..hahaha..sebenarnya procedure tak lah sakit or take time..tp rugi pulak cuti kalau blh dpt mc..ye x..hihi

Oke..pagi tu aku g sorang la sebab dia keje..siap-siap pakai kain (aku selalu pakai jeans) supaya senang..doc pun explain..ok today hari ke 14 kita nak check ada tak telur yg matang..

So doc pun check nampak ada 1 sebelah kanan (no wonder aku selalu sakit sebelah kanan)..pastu doc check-check sebelah kire..lama kot..cari-cari tak jumpa..so ada 1 je telur matang..doc ukur 18 ke 19mm lupe aku..so doc explain dia jumpa 1 dan akan buat suntikan..dia tak cakap ubat ape..tp aku suspect pregnyl kot.

Doc cakap suntikan tu untuk pecahkan telur. aku pun angguk je la. dia siap cakap dia pakai jarum paling kecik. aku ok je. after dia cucuk dia keluarkan jarum assistant dia boleh pulak tekan area kena cucuk..aduh..terkeluar dr mulut aku..hahha..tapi memang sakit kot.

Doc pesan after 36 hrs need to be with your partner..2 times at night..1 time subuh..maybe got a high chance. tapi apakan daya sebab masin-masing penat hanya mampu sekali je. letih stress dengan kerja.hahaha

Sekarang baru seminggu tapi aku betul-betul rasa sebu kat perut..maybe sebab ubat hormon..even kat punggung yang kena suntik pun rasa lain.so mengharap yang lagi seminggu dua ni tak period dan berjaya. insyallah..

Kalau tak berjaya..aku cm x mampu nk mkn femara lg yg membuatkan mood aku swing..loya..tak selera makan..bertambah2 kurus la aku...hahahaha...

Friday, November 04, 2016

Appointment ke 3 - Femara

Assalamualaikum...

Last Rabu, cik P pun datang as per expected. kenapa aku boleh jangka..sebab ~15hb lendir keluar jernih dan hari tu sangat penat sebab attend husband punya convocation. kalau ikut kiraan memang kira this week cik P akan datang

Oleh sebab cik P datang rabu dan kebetulan rabu malam ade evening clinic aku pun call doc buat appointment mintak malam tu jugak..dia kata ok..so datang la kitaorang malam tu. doc tgk balik cycle period aku tanya last month x dtg eh? aku cakap aha..sebab last 2 monthnya kan aku kena hujung bulan plus jangka masa yang panjang. dan aku siap explain kat doktor aku memang bajet kena dalam this week based on cite atas..doc kata yup betul..hihihi..

appoinment kali ni doc bagi aku Femara. hoh sudah..biasa aku google diorang cakap clomid. ape benda plak femara ni. doc cakap untuk dapatkan saiz telur min 17mm kot..yang aku igt 17 gitu la..mm ke um ke x sure lak aku..at least kena ada 1. Femara ni kena makan hari ke2,3,4,5 dan 6. 5 . So 5 biji ubat dia bekalkan ke aku. waktu makan bagus pagi..waktu terpulang but dalam range lebih kurang la



hari ke 14 iaitu 15 Nov 16 aku kena jumpa doc lagi untuk scan dapat tak saiz telur yang dikehendaki.. if dapat dia akan bg suntikan untuk pecahkan telur and need to be with your partner after 36 hrs. kalau x dapat, this month is nothing dan akan ulang next month but kena suntik few times rather than sekali je untuk bulan ni..puhhhhh...hopefully sekali je la ni..hahaha

if dapat then kena suntik dan bersama suami pun still belum ada rezeki..next month step yang sama tak perlu suntik banyak kali.

so hari ni hari ke 2 aku makan femara. semalam rasa sengal2 dan nak mual2 malam2..masa nk makan. tak tau la sebab ubat ni atau sebab lain.

cayok2....





Wednesday, October 19, 2016

HSG test

Assalamualaikum..

aku taknak cakap banyak pasal HSG test sebab lain orang lain rasanya.. aku masa doc masuk mulut itik first aku rasa sakit but doc cakap jangan lawan.so aku relax je senang masuk..bile dia start pump cecair tuh tang sampai rahim..Allah je tau sakitnya macam sengugut. tapi sekejap je.

Alhamdulillah masa check doc cakap normal.

Masa bangun tuh aku x rasa sakit sangat. Bile balik rumah baru aku rasa sakit sampai ke malam. Tapi tak ler teruk sangat sebab aku pernah bentan masa keguguran dulu. ha macam tu la rasa.. hahahhaa. kena jalan slow2 beb..memang macam orang lepas beranak.

Esoknya doc call bgtau HSG ok. Sperma analysis pun ok. Next appointment doc minta aku call bila 1st period.

So sape-sape rasa takut nak buat HSG, aku sarankan tak payah la takut. Face it. sampai bila pun kau takkan tau either ok ke tak. Sama jugak dengan husband yang takut nk buat sperm check. Kalau your husband takut, you need to support him. Sama juga if your wife takut, you need to support her. Like we each others, even dia kena kerja ahad tu patutnya dia fikir kesian wife dia sorang2 lgpun hanya OT, sanggup dia tak OT hari tu..huhu

Dan since kitaorang dah check so far ok..sekurang-kurangnya kalau la ada orang kata salah seorang dari kitaorang bermasalah, aku dah ade jawapan untuk soalan mereka tu..hehehe


Thursday, October 06, 2016

1st appointment with O&G

Assalamualaikum...

Hari ni rasa nk coret sesuatu..mungkin sebagai kenangan buat aku. Atau mungkin juga untuk rujukan mereka di luar sana..

Hari ni 1st appointment dengan doc o&g kt kpj pasir gudang. Kenapa aku pilih kpj, sebab aku tak tau macam mana nk pergi gov besides HR exec aku bekas marketing kpj. So aku mintak tolong dia risik-risikan dan buat appointment.

Doc sangat ok.. he asked us start the story..bergelak laki bini story ape..nasib la aku ni memang terre bab cakap..so aku explain kt dia yang kitaorang dh 3 tahun kawen, pernah gugur sekali and tak pernah lekat lepas tu. Then dia explain ada 3 main benda yang akan di check.. 1 sperm, 2 tiub fallopio, 3 cysts.

Then dia tnya period cycle dan sememangnya period cycle aku sangat la x elok beberapa bulan ni sampai doc pun confius..why last year ok but this year sangat ting tong..kemudian dia beberapa soalan keluar dr mulut doc.

Based on cerita kitaorang n bmi aku yang normal,doc ckp should be no problem. Tp dia akan check dengan lebih lg..dan paling gelak laki aku la..as per expected..doc soh check sperm..perkara yang dia sangat malas nk buat sebenarnya..sebab tu dia takut jumpa o&g dan selalu positif dan berkata we ok sb pernah lekat dulu. Doc bg botol and he explained 3 hari "bersih", keluarkan dan semuanya kena masuk dalam container dia bg,dalam masa 45 minit kena hantar ke hospital. Puh..nasib baik la rumah aku dengan kpj tak sampai 2km je..

Untuk aku doc suggest buat hsg. Doc siap tanya aku ada google tak pasal ni dan aku cepat2 cakap ada..sakit. huhu.. Doc kata ada yg sakit..tapi dia explain kat aku how the procedure. Tapi muke dia mengharap aku buat.. hahaha...dan pada aku takkan la dah buat appointment tp terhenti disitu je so aku pun agreed.. doc cakap since aku baru habis period.. this week is the best utk aku buat..what!! Hahaha.. dia suggest sama ada esok or lusa. Oleh sebab khamis aku ada hal so aku cakap la jumaat.

So tunggu la jumaat ok ke tak..owh..btw doc scan jugak nk tgk ada cysts ke x..alhamdulillah dia scan ok..siap tunjuk..ni ovari..dimension ok..ni yang hitam pundi kencing..oooooo


Cas utk consultation dan scan rm132.70 termasuk gst..tak tau nak kata murah ke mahal sebab aku malas nk kira-kira sangat untuk hal ni..as long kitaorang masih mampu nk bayar...


Aku akan share next bila siap hsg dan result sekali nanti...hopefully semuanya ok and smooth...

Thursday, April 14, 2016

With Love from Johor

Assalamualaikum...

sape pernah tgk cite bawah ni..


cerita ni keluar kt jepun tahun 1998..rasanya keluar kt malaysia dalam tahun 2001 kot.. masa tuh memang feel2 hero handsome la katakan... bile zaman belajar jumpa cd ni terus beli..so sampai sekarang la masih elok dalam simpanan..sekat2 sket je tang cd last..

semalam tamat tgk balik cite ni setelah agak berkurun lama tak tengok balik..bile tengok balik teringat kenangan bersama ex dulu..ehe..kitaorg kenal pun melalui internet.. 4 tahun kitaorg contact2 melalui internet..2 tahun bercinta..tp putus..tak macam cite ni walaupun mereka terpisah oleh lautan lepas diorg kenal (sebab hata kt paris..teruterubozu kt jepun) diorg still contact each other..sebab tu la orang kata bercinta jarak jauh macam mana sekali pun..andai kata cinta dan jodoh korang kuat..tak kemana..ceeewah

tapi feel tgk cite ni dah lain..kalau dulu aku mmg feel tgk cite2 cinta..tp sekarang dh kurang feelnya..aku pelik gak...

mungkin...

mungkin sebab sekarang dah kawin kot..xleh nk feel2 sebab kalau dulu belum kawen leh la feel2 kot2 terjumpa cinta sama cam dalam cerita...hahaha.

mungkin sebab tu jugak aku xboleh layan novel2 cinta cintun sebab memang x boleh feel..nak feel cam ne dh jumpa suami kt site..tak de langsung sama macam drama2 cinta cintun...wakakaka

mungkin sebab tu jugak adalah baiknya aku tgk cerita penyiasatan yang boleh mengasah minda... 

hihihi... peace... (^_^)V

Wednesday, April 13, 2016

rumah baru \(^_^)/

Assalamualaikum....
yeah..finally dapat dah kunci rumah..Alhamdulillah..


tak sabar rasanya nak pindah tapi mungkin sebulan lagi kitaorg baru dapat pindah rumah ni sebab masih banyak yg perlu dilakukan... not major renovation sampai besarkan dapur.. besarkan ruang tamu...nope..nope..dengan bajet yg tak seberapa kitaorg hanya mampu buat yg perlu je..huhuhu.. bila dah ada rumah sendiri..komitmen pun dh meningkat..takpelah..bile lagi nk beli rumah dikala umur dh nk masuk three series..huhu

Monday, March 14, 2016

FEAR

Assalamualaikum....





kadangkala ada benda yang kita tak boleh lari. semakin kita lari semakin kita dikejar.
biasanya itu memori.
memori itu akan sentiasa ada dalam akal dan fikiran kita.
macam mana nak erase memori?
hilang ingatan?
macam mana nak hilang ingatan?
makan semut??...
hahahaha.. sudah.. sampai kesudah takde jawapan.

kadangkala ada benda yang kita boleh lari...
contohnya..kerja..
kalau memang kerja tu sangat terbeban..
buat apa susahkan diri untuk sesuatu yang bkn milik kita...
kerja macam mana kuat kita hadapi ketakutan itu pun belum tentu syarikat akan appreciate apa yang kita buat.


 kesimpulannya...ada benda yang kita boleh lari..dan ada benda yang perlu kita hadapi...
 

Blog Template by BloggerCandy.com