Monday, March 02, 2015

Pengeluaran KWSP untuk perumahan

Assalamualaikum..

alhamdulillah..semalam settle uruskan untuk pengeluaran KWSP..keje 6 tahun..keje kuli je memang tak banyak la duit dalam akaun 2..takpela..as long as boleh keluarkan..

seperti yang aku dh mention dulu 10% harga downpayment tu dikira as rebet..so 90% tuh cover by loan bank. so kwsp ni kitaorg plan guna untuk renovate rumah. akaun 2 aku bukanlah sampai 10% harga rumah pun dan bukan dapat renovate sgt la..ape je dapat dengan akaun 2 yang ciput je..huhu..so kitaorg plan:

i. grill rumah (rumah nanti banyak tingkap T_T)
ii. cornice ruang tamu, bilik utama (developer bagi point lampu memang utk cornice punya..nak buat cm ne T_T)
iii. table top (kalau ade lebih T_T)

semua nk buat dengan bujet yang sket..hahaha..ni plan je..jadik yang mana aku pun x sure..yang penting 1 ng 2 tu wajib..kalau x memang cacat la ruang tamu aku pakai lampu biasa je..huhuhu

oke berbalik pada tajuk, sebenarnya aku sedikit seram sejuk membaca komen2 di internet yang mengatakan "banyak kali kena ulang alik kwsp sebab dokumen tak lengkap"..
ni yang teman x gemar ni..dh la kita sebok..nak banyak kali abes masa menunggu kt kwsp lagi..haish.. nasib baik la johor hari ahad bukak..ahad je la yang thorbaek nk pegi.

alhamdulillah semalam..sekali je aku pegi terus dokumen aku diterima..macam tak percaya.siap tanya pegawai..eh..ni je..dia kata..aha..hahaha

meh aku syerkan ape yang diperlukan.

1. kad pengenalan - original, cop jari aku memang boleh verify..so senang..tak perlu salinan
2. form pengeluaran kswp - complete isi , aku print kat umah..siap isi kat rumah..even cop jari pun aku cop awal2 pinjam snr eng aku punya dakwat sb dia biasa berurusan dengan kwsp.ejen public mutual la katakan.
3. surat perjanjian jual beli - copy, aku copy sendiri sebab peguam developer tak copykan..so tak de orang verify.pegawai kwsp akan mtk yang ori utk dia tgk..then dia yang cop verify..copy dia amek..ori kita simpan
4. offer letter bank - copy, peguam bank buatkan copy untuk aku then dia yang verify. so pegawai kwsp tak mintak yang ori. aku ade ori tapi xde cop yang mati setem.

kalau ikotkan 3 je dokumen dia nak..tapi untuk lebih safe korang boleh sediakan dokumen tambahan. mana la tau lain pegawai lain peel diorang..
1. salinan kad pengenalan
2. salinan + original buku bank
3. penyata kwsp.

as long as dokumen lengkap senang kot process dia. sekarang tengah tgu feedback dari kwsp. beberapa tips aku nk bg untuk memudahkan proses korang.
1. isi borang siap2 dirumah..kalau kt joho borang dh isi baru leh amek nombor..jimat masa kt situ,
2. bila verify kad pengenalan sesetengah orang suke tekan kuat2.xyah..letak je..tekan sikiiittttt je..memang cepat dia verify.
3. penyata kwsp print siap2..kalau kt joho dia suruh print dlu penyata untuk urusan..tp aku tgk macam xde function gak bile g kt kaunter..x guna pun..huhu
4. make sure bagi no akaun yang aktif dan double confirm no akaun. kalau tak..dokumen lengkap tapi duit xleh masuk tak guna gak..kena bt balik semula..

dan hari ni tgk update dah approve..hehehe



so far setakat ni je lah aku dapat kongsikan..lets say ada update akan dibagitau kemudian..daaa




5 orang tukang karut:

xplodez said...

salam..boleh ker awak bwk keluar duit kwsp tu utk renovate rumah? sbb saya pun plan nya mcm tu..nnt duit tu masuk ke akaun saving kita ker masuk ke akaun loan rumah?..kalau boleh awak email saya yer..TQ :)

jai2power@yahoo.com

iN said...

salam..
sorry lmbt reply..
duit masuk akaun saving kita so xde masalah rasanya duit yg mengalir tu

Anonymous said...

tapi masa nak keluarkan guna form yg mane?ansuran bulanan/membeli rumah?thanks

iN said...

beli rumah..ansurans bulanan tu kalau kita nak bayar rumah bulan2 guna duit kwsp

aku tetap aku said...

Kena apply on9 dlu,bru g kwsp ke camne?

 

Blog Template by BloggerCandy.com