Friday, August 05, 2011

hukum memakai lens ketika berpuasa


assalamualaikum...

ramadhan menjelma lagi...kali ni aku nk berkongsi persoalan yg selalu bermain difikiran aku sejak zaman belajar lg...iaitu...hukum memakai contact lens ketika berpuasa...dulu masa aku belajar..aku pakai lens time g kelas je..pastu bukak bile kt umah...skrg nih kekadang je sb fully kt tmpt keje aku pakai spek sebab keadaan habuk yg agak bahaya utk si pemakai lens..

bagi yg penah pakai mesti tau yg lens tuh akan direndam dlm solution (yg x pakai pun tau gak kot..).lens tuh lembik so kita masukkan dalam mata..

ade 2 tanda tanya dlm fikiran aku mengenai pemakaian lens ketika berpuasa
1. dgn memakai lens..kita memasukkan sesuatu kedalam mata...
2. air dr solution yg ade pada lens tuh...

so tergerak la aku nk survey2 kt internet...bila baca semua kesimpulan yg aku dapat ialah...

hukumnya terbahagi kepada 2..iaitu berdasarkan tujuan pemakaiannya:

1. tujuan perubatan: iaitu hukumnya harus kerana orang yg memakainya bertujuan untuk menggantikan cermin mata kerana masalah penglihatan dan mata adalah bukan rongga yg terbuka, dan jika terasa seperti cairan di tekak hendaklah diludahkannya..
2. tujuan perhiasan : iaitu memakainya suka2 dan bukannya keperluan...dalam aspek islam pemakaian perhiasan adalah diharuskan selagi tidak melanggar hukum syarak:
a) tidak mededahkan aurat dan berlaku tabarruj
b) tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah org lain
c) tidak mengubah ciptaan Allah
d) tidak berupa penipuan atau pemalsuan
e) tidak menyerupai perbuatan orang kafir
f) tidak berlebihan
g) tidak memudaratkan
skrg plak time org suke pakai lens kale2...kalau ikotkan syarat (c) dan (d)..makanya...sebahagian ulama mengatakan hukumnya haram..kerana mengubah ciptaan Allah dan menipu orang lain dengan mengubah warna anak mata.

alhamdulillah..akhirnya terjawap sudah..bg pemakai contact lens seperti aku...hehe






3 orang tukang karut:

Asmiza Misram said...

good entri ina... klau aq kehabisan solution leh la mtk ko ek.hehe..
(dgn muka xmalunye):P

iN said...

bleh je..dtg umah aku..tuh pun kalau aku ade kt umah..hahaha

Anonymous said...

jd, ap hukumnye lau pki time pose ?
yg ats tu hukum time tak pose pun iye jgk..

 

Blog Template by BloggerCandy.com